Glavni meni


 

Sastankom na kom su eksperti iz Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo (ICAO) izrazili zahvalnost na saradnji predstavnicima Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) i prezentirali preliminarne rezultate sprovedenog nadzora, završena je sedmodnevna ICAO koordinisana misija provjere usklađenosti sa ICAO standardima u BiH koja je trajala od 18. do 25. februara 2019. godine.

Na sastanku je konstatiran značajan napredak koji, u odnosu na sveobuhvatnu provjeru iz 2011. godine, pokazuje povećan stepen usklađenosti Bosne i Hercegovine sa zahtjevima ICAO standarda. Zvanični rezultati ICAO provjere biće poznati za 90 dana, nakon čega će se BHDCA izjasniti o nalazima i izraditi plan korektivnih mjera za utvrđene neusklađenosti sa rokovima za njihovo otklanjanje.

Da podsjetimo, BiH kao država članica ICAO-a, podliježe periodičnim provjerama ove međunarodne organizacije koje podrazumijevaju sveobuhvatni sistemski pristup u pregledu legislative u civilnom zrakoplovstvu, organizacije zrakoplovne vlasti, odgovarajućih zrakoplovnih tijela u državi, kao i specifičnih zrakoplovnih oblasti. Ovogodišnja ICAO provjera, osim nabrojanih segmenata, obuhvatila je i provjeru regulative i procedura u oblastima Zrakoplovna navigacija (ANS), Istrage incidenata i nesreća (AIG) i Aerodromi(AGA).

Provjera se odvijala u sjedištu BHDCA u Banjaluci i u Ministarstvu komunikacija i prometa BiH (za oblast AIG). Pored navedenih lokacija, provjera je obuhvatila i posjetu Jedinici za pružanje oblasne, prilazne i aerodromske kontrole zračnog saobraćaja u Banjaluci, Službi za letne informacije BiH, Spasilačko-koordinacionom centru BiH, Službi meteorološkog bdijenja BiH i Aerodromu Banjaluka.