Uspješno održana vježba potrage i spasavanja „SAR 2022“

U organizaciji Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), 13. rujna 2022. godine, uspješno je realizirana zajednička vježba punog kapaciteta potrage i spasavanja u slučaju zrakoplovne nesreće u kojoj su, osim predstavnika BHDCA, sudjelovali i pripadnici Oružanih snaga BiH, Centra za uklanjanje mina BiH (BHMAC), Spasilačko-koordinacijskog centra BiH pri Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Helikopterskog servisa Republike Srpske i Gorske službe spasavanja RS.

Sama operacija potrage i spasavanja izvedena je na širem području Teslića uz angažiranje helikoptera Oružanih snaga BiH i Helikopterskog servisa RS, kao i vozila i resursa Gorske službe spasavanja RS i BHMAC-a.

Cilј vježbe bio je uvježbavanje i priprema nadležnih službi u BiH za potragu i spasavanje u slučaju zrakoplovne nesreće u BiH. Zajednička ocjena učesnika je da je vježba pokazala dobru koordinaciju, brzu i uspješnu komunikaciju između učesnika, poštovanje procedura, te spremnost i efikasnost svih službi u slučaju zrakoplovne nesreće.

Vježba porage i spasavanja u slučaju zrakoplovne nesreće „SAR 2022“ organizirana je i održana sukladno nadležnostima Direkcije sa civilno zrakoplovstvo BiH i važećim sporazumima o suradnji između BHDCA i ostalih učesnika u ovoj vježbi, a na temelju Zakona o zrakoplovstvu BiH i Pravilnika o službi potrage i spasavanja u slučaju zrakoplovne nesreće u BiH, kao i međunarodnih standarda i preporučene prakse u oblasti civilnog zrakoplovstva i obvezama koje BiH ima u ovoj oblasti.