Одржан први састанак Радне групе за израду Преднацрта програма олакшица у цивилном ваздушном саобраћају БиХ

У просторијама Дирекције за цивилно ваздухопловство Босне и Херцеговине (BHDCA) у Бањалуци одржан је први састанак Радне групе за израду Преднацрта програма олакшица у цивилном ваздушном саобраћају Босне и Херцеговине, чија обавеза произилази из члана 106. Закона о ваздухопловству БиХ, те Анекса 9 Конвенције о међународном цивилном ваздухопловству.

На овом састанку, на којем је за предсједавајућег Радне групе изабран представник BHDCA, истакнуто је да чланство Босне и Херцеговине у међународним ваздухопловним организацијама и институцијама обавезује све институције у БиХ, које су већим или мањим дијелом укључене у ваздушни саобраћај, да транспонују, поштују и примјењују свјетске и европске стандарде и прописе који су у вези са цивилним ваздушним саобраћајем.

BHDCA је за све чланове Радне групе припремила Преднацрт програма олакшица, као и релевентне међународне доклументе - ECAC документ 30, ICAO Анекс 9, као и амандман 28 на ICAO Aneks 9, те предложила да чланови Радне групе проуче припремљене материјале и до наредног састанка припреме и уреде сегменте Програма који се односе на надлежност њихових институција. 

Наиме, овај документ обухвата различите домене у области цивилног ваздухопловства, као што су преглед путних докумената, улазак и излазак странаца из БиХ, примјене царинских процедура, превоз опасних материја, спречавање ширења заразних болести итд, због чега ова материја захтијева активно учешће у припреми овако сложеног документа свих чланова Радне групе и институција из којих долазе.

Осим представника BHDCA, Радну групу за израду Преднацрта програма олакшица у цивилном ваздушном саобраћају Босне и Херцеговине чине представници министарстава и институција на нивоу БиХ, ентитетских министарстава здравља, као и аеродромских и ваздушних оператора из БиХ.