• +387 51 921-222
  • Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Пон - Пет 08:00-16:00

Сертификација аеродрома по ЕУ регулативи - радионица

Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ организовала је 14. 11. 2023. године у сједишту BHDCA радионицу за представнике Аеродрома Бања Лука у вези са сертификацијом аеродрома у складу са Правилником о утврђивању захтјева и управних поступака у вези са аеродромима ("Службени гласник БиХ", бр. 17/21 и 75/22) на коју су се обавезали аеродроми у БиХ након што је Дирекција прихватила њихов захтјев за привремену, једногодишњу, суспензију Одлуке о висини накнаде коју плаћа оператор ваздухоплова по превезеном путнику и тони превезене робе/терета у одласку са аеродрома у БиХ. 

Циљ радионице је упознавање аеродромског оператора са захтјевима садржаним у Правилнику и фазама кроз које је потребно проћи да би аеродром добио сертификат. Инспектори Одсјека за аеродроме BHDCA упознали су овом приликом представнике Аеродрома Бања Лука са неопходним документима и процедурама у току процеса сертификације. 

BHDCA је раније овакве радионице одржала и за представнике аеродрома Мостар и Тузла, док је Аеродром Сарајево већ раније успјешно окончао сертификацију по осонову ЕУ регулативе 139/2014 која је у правни систем БиХ транспонована кроз наведени правилник.